OBILJEŽAVANJE EVROPSKOG DANA JEZIKA

Datum posljednje izmjene: Ponedjeljak, 28 Septembar 2020 Objavljeno: Ponedjeljak, 28 Septembar 2020
1
Dana 26. septembra 2020. godine u našoj  školi JU OŠ „ Kladanj“ u Kladnju obilježen je Evropski dan jezika.
Zbog pandemije COVIDA- 19 učenici naše školi odlučili su se na jedan drugačiji način da obilježe ovaj za nas sve značajan datum . Koliko se u našoj školi njeguje kao prvo maternji jezik i daje važnost svim evropskim jezicima uvidjet ćete kada pogledate rad učenika sekcije stranih jezika JU OS „KLADANJ“ u Kladnju. Unatoč brojnim poteškoćama učenici su na sebi jedinstven način na nekoliko evopskih jezika poslali poruke koje simboliziraju ljubav, ulijevaju nadu u nadolazeće generacije i u bolje sutra. 
Od 2001. godine 26. septembra obilježava se Evropski dan jezika . To je vrlo važan dan jer se njime promovira učenje stranih jezika , ne samo evropskih nego i ostalih svjetskih. Svima nam je već poznato koliko su jezici važni.  Ne zaboravimo, maternji jezik je temelj svi jezika.
3
 
 Cilj ovog dana je vrednovanje svih jezika i kultra kao i doprinos osoba koje posjeduju prednosti višejezičnosti, povećanju individualne višejezičnosti i motivaciji ljudi u Evropi o doživotnom učenju jezika.
Na kraju njihova poruka je jasna, spriječiti nastajanje stereotipa i predrasuda ukoliko se potrudimo upoznati druge kulture i ne stvaramo
 „ zidove „
 
 

Arhiva