STRUČNA EDUKACIJA NASTAVNIKA

Datum posljednje izmjene: Srijeda, 19 Oktobar 2022 Objavljeno: Srijeda, 19 Oktobar 2022

2

18.10.2022. godine u prostorijama JU OŠ „Kladanj“ u Kladnju održana je stručna edukacija nastavnika i stručnih saradnika na temu „Značaj psihologije u prevenciji stresa kod nastavnika i učenika“, a predavač na edukaciji bio je profesor dr. Redžo Čaušević.

 Na samom početku predavanja, učesnike i predavača pozdavila je direktorica škole Edina Hajdarević. Prisutne učesnike stručnog predavanja upoznala je sa bogatom biografijom prof.dr.Redže Čauševića.

Razgovarati o stresu i posljedicama stresa danas je neophodnost. Razvoj savremenih tehnologija postavlja nas pred različite izazove kojima su podložni svi, a nastavnička profesija je zasigurno jedna od onih koja zahtijeva apsolutnu emocionalnu i intelektualnu zrelost u tom smislu. Kako kanalisati stres, šta je psihologija, kakve veze ima s nastavom i kako ojačati našu emocionalnu inteligenciju slušali smo danas. ⠀

Stres jeste „kuga 21. stoljeća”, ali nije nešto s čime se ne možemo izboriti. Kako ostres ne bi ovladao nama, mi moramo ovladati njime jer, kako profesor Čaušević reče, intervencija je najbolja prevencija! ⠀

Činjenica je da smo danas, puno više nego ranije, izloženi ogromnoj količini stresa koji je vodeći uzrok velikom broju fizičkih i psihičkih oboljenja. Danas smo imali priliku naučiti načine kanalisanja i prevazilaženja stresa koji je u našem poslu itekako prisutan. Cilj današnjeg predavanja bio je i da naučimo kako prepoznati i kako pomoći učenicima koji su u ovom momentu itekako ugrožena populacija kada je stres u pitanju.

Način na koji se ljudi nose sa stresom važniji je za njihovu socijalnu prilagodbu i zdravlje od učestalosti ili intenziteta doživljenih stresnih reakcija. Za ublažavanje stresa u školi važna je zajednička suradnja nastavnika, jer samo timskim radom moguće se suočiti s teškoćama s kojima se susrećemo u nastavnom radu i prebroditi ih.

Zahvaljujemo Ministarstvu obrazovanja na organizaciji predavanja, a posebno profesoru Čauševiću na svim korisnim informacijama i savjetima.Zahvaljujemo se na ponudi koja nam je omogućena da kupimo vrijednu stručnu literaturu, knjigu prof.dr.Redže Čauševića „Psihološke osnove i prevencija traume“.

3

1

Arhiva