Međunarodni dan žena

Datum posljednje izmjene: Utorak, 08 Mart 2022 Objavljeno: Utorak, 08 Mart 2022

Međunarodni dan žena  obilježava se 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Nastao je kao inicijativa socijalističkih organizacija u razdoblju prije Prvog svjetskog rata u borbi za jednakost, pravo glasa kao i emancipaciji žena.

8mart 2

Prvi Dan žena je obilježen 28. februara 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih historijskih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada su poginule 123 žene i djevojčice.

Naše nastavnice Grahić Mirela i Kurbatfinski Vesna ovaj poseban datum obilježile su sa učenicima 7 i 9 razreda u područnoj školi Starić te sa učenicima 6a i 7b razreda centralne škole. Sjećajući se mnogih važnih žena kroz historiju, kao što su Clara Zetkin, Rosa Parks, Amelia Earhart, Marie Curie te druge, učenici su naglasili da status žene u društvu može i mora biti njen imperativ koji će zasluženo dostići svojim znanjem i kompetencijama.

8mart 1

8mart 3

8mart 4

 

Arhiva