MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NEPISMENOSTI

Datum posljednje izmjene: Srijeda, 08 Septembar 2021 Objavljeno: Srijeda, 08 Septembar 2021

6

Danas je u prostorijama naše škole obilježen 8.septembar, Međunarodni dan pismenosti tematskom prezenta- cijom učenika na temu PISMENOST – MOST OD BIJEDE DO NADE.

Ciljevi tematske prezentacije oslanjali su se na važnost pismenosti i obrazovanja mladih i odraslih stanovnika kako na globalnom nivou, tako i na nivou naše države BiH.

Istaknuto je da se  pismenost u savremenom trenutku sastoji od sposobnosti nalaska, ocjene,korištenja izvora i komunikacije putem širokog opsega izvora, među kojima su tekst, audio zapisi, vizualni izvori i digitalne tehnologije. Pismeni pojedinci upravljaju, analiziraju i sintetiziraju višestruke tokove informacija koje dolaze istovremeno; stvaraju, kritiziraju, analiziraju i ocjenjuju informacije iz multimedijalnih izvora te se brinu za etičke odgovornosti koje se traže u ovako složenim okruženjima. Nepismeni su oni ljudi koji znaju samo čitati i pisati.

Istaknuti su i rezultati PISA istraživanja u kojem je BiH po prvi put učestvovala 2018. g.Testirano je 6.480 petnaestogodišnjih učenika iz 213 osnovnih i srednjih škola iz cijele BiH jednak broj dječaka i djevojčica i zauzela 62. mjesto od testiranih 79. zemalja.

Na kraju je istaknuta snažna poruka – obrazovanje je fundamentalno za razvitak svake nacije, a visoko obrazovanje je moćan alat za iskorjenjivanje siromaštva, poticanje zajedničkog prosperiteta  i izgrađivanje jake zajednice koja je spremna da se suoči s izazovima vremena.

2

3

4

5

Arhiva