MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

Datum posljednje izmjene: Ponedjeljak, 22 Februar 2021 Objavljeno: Ponedjeljak, 22 Februar 2021

1

Aktiv  jezika je povodom obilježavanja 21. februara  Dana maternjeg jezika  upriličio nekoliko aktivnosti. Izrada  tematskih panoa od VI do IX razreda, takmičenje iz bosanskog jezika  i realizacija radionice  pod nazivom “Uloga i uticaj maternjeg jezika pri učenju i podučavanju stranih jezika“.

 Uzevši u obzir da je Mali princ najpoznatija  knjiga francuskog pilota Antoinea de Sainta-Exuperyja iz 1943. godine, da  je  prevedena  na preko 230 svjetskih jezika i dijalekata i prodana u više od 80 miliona primjeraka, tako da je to jedna od najprodavanijih knjiga svijeta, odlučili smo obraditi ovo djelo na maternjem jeziku i na dva strana jezika koja učenici proučavaju u našoj školi, engleski kao prvi i njemački kao drugi strani jezik.                                           

Maternji jezik je dio ljudskog uma – alat kojim se učenici služe i svjesno i nesvjesno, kako bi organizovali jezičke podatke i stranim jezikom se služili najbolje što mogu. Bitno je i naglasiti da maternji jezik predstavlja, ne samo jezički medij koji povezuje zajednicu kojoj pripada, već i sistem znakova koji u učenikovom umu rade na procesu izražavanja i razumijevanja.

2

UNESCO je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine na prijedlog Bangladeša donio odluku o proglašenju 21. februara Međunarodnim danom maternjeg jezika.

UNESCO i na ovaj način želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti, a obilježavanje ovog dana ide k cilju promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja.

Zbog toga Međunarodni dan maternjeg jezika mora stalno podsjećati čovječanstvo na niz moralnih i praktičnih obaveza kojima može očuvati lingvističku raznovrsnost kao jedno od najvećih bogatstava koje nam je prošlost ostavila.

Volimo i čuvajmo svoj maternji jezik i poštujmo tuđi!                                           3

4

5