MEĐUNARODNI DAN UČENIKA I STUDENATA

Datum posljednje izmjene: Srijeda, 17 Novembar 2021 Objavljeno: Srijeda, 17 Novembar 2021

1

Učenici OŠ „Kladanj“ na prigodan način obilježili su Međunarodni dan učenika i studenata. Ovaj dan koji je od velike važnosti za sve učenike diljem svijeta obilježava se na razne načine,  kako bi se skrenula pažnja na glavni stub društva, a to su naši učenici. Učenici su izradili plakate i poslali jasne poruke,da je krajnje vrijeme da svi shvate da su oni naša budućnost,  svjetlo na kraju tunela

Međunarodni dan učenika i studenata se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17.11.1939. godine, gdje su studenti protestovali protiv nacističke okupacije, te su streljani bez prethodnog suđenja. Ove godine navršava se 81 godina od njihovog stradanja. 17.11. Međunarodni dan učenika i studenata je dan kada učenici cijelog svijeta stavljaju fokus javnosti na svoje probleme.

Glavni cilj ove aktivnosti bio je da se pokaže da su učenici resurs na kojem se gradi budućnost svake društvene zajednice.Društvo koje ulaže u obrazovanje ima svijetlu budućnost. Nastavnici Aktiva jezičke grupe predmeta su realizirali sa svojim učenicima časove na kojima su zamijenili uloge nastavnik – učenik,  koju su učenici  veoma rado prihvatili i sa zadovoljstvom pristupili radu,organizaciji časa zajedno sa svojim predmetnim nastavnicima. Jedno iskustvo koje će pamtiti,njihove kreativnost i  aktivnost koja je bila zanimljiva  i poučna na obostrano zadovoljstvo.

Nastavnici će na kraju uraditi anketu sa učenicima koji  su na jedan dan bili učitelji, rezultati ankete će biti predočeni u razredima u kojima su učenici uz asistenciju predmetnih nastavnika održali čas.

Upravo ovaj dan se koristi kako bi se govorilo o pravima učenika, a učenicima je dopušteno slobodno govoriti o problemima koji ih muče te iznositi ideje i prijedloge kako bi ih riješili, te poboljšali uvjete i status učenika.

2

3

4

5

6

7

8

9